Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje, spremljanje statistike obiska in prikazovanje oglasov. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
 
 

Rak v ustni votlini
pripravil mag. Nenad Mehle, dr.stom.

Rak v ustni votlini se ne pojavlja tako poretko kot se na splošno misli. Celo 5% vseh rakastih oboljenj je locirano v ustni votlini. Čeprav je ta del telesa dostopen za opazovanje, diagnoza je običajno prepozna zaradi tega, ko pacienti poredko hodijo na kontrolne preglede k zobozdravniku. Namreč, dejstvo je, da v času diagnoze že 50% pacientov ima metastaze v odaljenih organih. Tudi pacienti sami pogosto ne vzamejo resno marsikatero spremembo na sluznici ustne votline.

In kako prepoznati rak v ustni votlini?
Rak v ustni votlini nima specifičnega videza. Vsaka sprememba sluznice, posebej če traja nekaj tednov, se lako razvije v rak.
V začetni (zgodni) fazi, rak na oralni sluznici ima videz rdeče ali bele spremembe, lahko je tudi erozija, majhen ulkus (razjeda) ali izrastlina. Na spodnji ustnici je lahko tudi krasta. V napredovali fazi je to globok ulkus z nepravilno površino, dvignjenimi robovi in trdim dnom. Lahko je tudi izrastlina katera na površju pogosto ulcerira, ali pa zatrdlina v sluznici.

Najpogostejše lokacije:

 • 50% vseh je locirano na jeziku, še posebaj na stranskih robovih in spodnji strani jezika
 • dno ustne votline
 • dlesen
 • sluznica na zobnem grebenu
 • obrazna sluznica
 • nebo

Dvakrat pogosteje zbolijo moški kot ženske. Posebej so ogroženi moški po 40-em letu starosti.

Vzrok
Vzrok ni znan. Znani so pa faktorji kateri pripomorejo nastanku in razvoju raka v ustni votlini:

 • tobak - kajenje pipe -rak ustnega dna, kajenje cigar-rak neba, kajenje cigaret-rak jezika,
 • alkoholne pijače (posebej žgane),
 • ispostavljanje soncu (rak na spodnji ustnici!),
 • draženje sluznice zaradi poškodovanih ali karioznih zob, neprimernih plomb ali protetičnih izdelkov,
 • slaba ustna higiena, virusi.


Prognoza je odvisna od stadija bolezni v času diagnoze. Zelo je pomembna pravočasna, zgodna diagnoza. Rak kateri se razvije v ustni votlini zelo hitro metastazira v oddaljene organe in se tudi tamo hitro razvija.

Terapija je običajno kiruška. Lahko je tudi radioterapija (obsevanje), kemoterapija (zdravila), ali pa kombinacija naštetih.

NASVET:

Ne kadite, ne uživajte alkoholnih pijač (posebaj žganih). Imejte sanirano zobovje, pazite na redno ustno higieno. Pri sončanju in smučanju mažite spodnjo ustnico z zaščitnimi kremami. Redno obiskujte svojega zobozdravnika (kontrolni pregledi na pol leta), še posebej ko opazite spremembo na sluznici ustne votline, ne da bi vedeli vzroka njenega nastanka.

prejšnja stran naslednja stran
domov pomoč
e-pošta forumi
Isci

 
Vsa vsebina teh spletnih strani je izključno informativnega značaja. O svojih zdravstvenih težavah se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali specialistom.
Vsebino je prepovedano kopirati brez dovoljenja
avtorjev. [0.002s] Ads